Bring Your Own Device: Is dat wel zo veilig?

BYODAnno 2013 is het gebruikelijk dat veel werknemers met eigen laptops, tablets en smartphones werkgerelateerde data behandelen. Het checken van de zakelijke e-mail, raadplegen van software die statistieken meet of het schrijven van rapporten wordt af en aan tussen zakelijke computer en eigen hardware gedaan. Is dit echter wel zo veilig?

Data in de Cloud

Veel bedrijfsgevoelige informatie bevindt zich al in de Cloud. Informatie en data is tegenwoordig niet meer intrinsiek gekoppeld aan de hardware waarop het is gecreëerd en wordt bewerkt. Men kan er redelijk veilig vanuit gaan dat deze data aan de kant van de aanbieder van de opslagruimte goed wordt bewaakt.

Minimale veiligheidseisen

Het gevaar ligt dan ook niet bij de beheerder van de cloud. De kans is echter heel reëel dat personen met kwade plannen snel achterdeurtjes vinden wanneer de data wordt benaderd vanuit apparaten waarbij er geen officiële IT-ondersteuning aanwezig is. Bent u van plan uw werknemers toe te staan met eigen hardware aan zakelijke projecten te werken, breng dat goed de mogelijk risico’s in kaart en stel minimale veiligheidseisen. Eis dat uw werknemers op hun apparaten (ook mobiel) de juiste anti-virus software hebben geïnstalleerd. Kaspersky biedt bijvoorbeeld pakketten aan voor zowel tablets, smartphones als pc’s. Bezin eer je begint en wees er zeker van dat werknemers hun hardware goed beveiligd hebben als zij daar gevoelige data op behandelen.