Bill Gates beaamt fouten met Windows Phone

windows-phoneIn een televisie-interview met de Amerikaanse televisiezender CBS op 18 februari gaf Bill Gates ruiterlijk toe dat Microsoft met de lancering van Windows Phone de boot gemist heeft. Hij zei zelfs letterlijk dat het softwarebedrijf met haar strategie op de mobiele markt ´duidelijk een fout´ gemaakt heeft. Wat heet! Het marktaandeel komt wereldwijd niet boven de 3% uit. Succesvolle mensen hebben ook wel eens tegenslag, zo blijkt. Hij bleef er overigens wel vrolijk bij kijken.

Bill Gates vertelde dat Microsoft met de mobiele technologie een belangrijke fout gemaakt heeft door niet meteen de leiding te nemen. De interviewer van CBS vroeg hem daarop waarom ze dat eigenlijk niet gedaan hadden, of ze soms de opkomst van de mobiele telefoon over het hoofd gezien hadden en of ze ´search´ gemist hadden? Hiermee had het gesprek een pijnlijke wending kunnen krijgen, maar Bill Gates is niet voor niets één van de meest succesvolle mensen ter wereld. Zelfverzekerd en met een stralende glimlach antwoordde hij dat Microsoft volgens hem de Windows Phone niet snel genoeg op de markt heeft gebracht. Bovendien, zo zei hij, is de lancering zelf niet juist uitgevoerd. De werkmethodes in het bedrijf, de testen, het onderzoek en het hele ´start to finish´ traject waren gewoon niet naar behoren gedaan.

Wat is hier aan de hand?
Elders in het interview benadrukte Bill Gates dat hij ervan houdt om aan innovaties te werken. In dat verband is zijn kritische vraag of het softwarebedrijf wel genoeg aan innovatie doet veelbetekenend. Als de interviewer van CBS hem vraagt of hij gelukkig is met hoe zijn opvolger Steve Ballmer het doet, antwoordt hij dat onder Steves leiding fantastische resultaten zijn geboekt. Hij noemt daarbij Windows 8, de Surface computer, de Xbox en Bing. Maar hij vraagt zich dan meteen af of Microsoft wel alles doet wat in haar vermogen ligt als het om innovatie gaat.

Dat is duidelijke kritiek van de oprichter en voormalig CEO van Microsoft. In het interview stelde hij ook dat hij met het bedrijf altijd blij was met kritiek. Want, zo zei hij, kritiek is gratis advies. Dat kan Microsoft in zijn zak steken.